Hvordan virker spermicidalkondomer?

Kondombrug til forebyggelse af graviditet og for at mindske risikoen for seksuelt overførte sygdomme stammer fra oldtiden. Mens moderne kondomer har ringe lighed med deres historiske modparter, er prævention og sygdomsforebyggelse de primære formål med kondombrug. Kondomer kommer i mange sorter. Nogle mandlige kondomer er belagt med et spermicid smøremiddel. Selv om man kunne forvente, at tilsætning af et spermicid til en kondom ville gøre det mere effektivt til forebyggelse af graviditet, mangler der beviser for dette begreb.

Barriere funktion af kondomer

Kondomer fungerer som en præventionsbarriere, der forhindrer graviditet ved at blokere sæd fra at nå og befrugte en kvindes æg. Når de anvendes perfekt, er mandlige kondomer 98 procent effektive til forebyggelse af graviditet, ifølge den medicinske tekst “Forebyggende Teknologi.” Men få mennesker klarer helt og holdent at bruge enhver form for prævention. Så i dagligdags verden af ​​blotte dødelige er kondomer omkring 82 procent effektive – hvilket betyder, at 18 ud af 100 kvinder bruger manlige kondomer kun til prævention, bliver gravid i løbet af det første anvendelsesår. Latex- og polyurethankondomer fungerer også som en barriere At reducere risikoen for overførsel af visse seksuelt overførte sygdomme – især hiv, gonoré, klamydia, trichomoniasis og hepatitis B. Det er vigtigt, at lammeskindkondomer ikke giver beskyttelse mod STD’er.

Spermicidfunktion

Vaginal spermicider dræber sæd i vagina for at forhindre dem i at stige op i en kvindes reproduktive kanal, hvor de potentielt kunne befrugte et æg. De fleste spermicidprodukter, der markedsføres i USA, indeholder spermicid-nonoxynol 9 (N-9). Spermicidprodukter kommer i flere former, herunder creme, gelé, skum, film og vaginale suppositorier. De er effektive i cirka 1 time efter påføring, og kan bruges alene eller med en barriereform for prævention, inklusiv kondom, membran eller livmoderhætte. Når de anvendes som den eneste form for prævention, er vaginalspermicidprodukter 82 procent effektive til at forhindre graviditet med perfekt anvendelse og 72 procent effektiv med typisk brug. Centrene for sygdomskontrol og forebyggelse (CDC) og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer At N-9 ikke reducerer risikoen for overførsel af STD’er. Denne advarsel er primært baseret på de samlede resultater fra 5 undersøgelser, der involverer mere end 5.000 kvinder. Forskerne fandt ud af, at brugen af ​​N-9 ikke reducerede risikoen for HIV, gonoré, chlamydia, trichomoniasis, bakteriel vaginose eller vaginale gærinfektioner, som rapporteret i oktober 2002-udgaven af ​​”The Lancet: Infectious Diseases.

Ingen klar fordel med spermicidalkondomer

Man kan med rimelighed forvente, at spermicidalkondomer – dem, der har et spermicid-infunderet smøremiddel på ydersiden af ​​kappen – ville være mere effektive til at forhindre graviditet end kondomer uden spermicidbelægning. WHO siger imidlertid, at forskningen ikke har fundet nogen forskel i antikonceptionsvirkning mellem kondomer med eller uden spermicidbelægning. Dette kunne muligvis skyldes, at mængden af ​​sædcermid på sædceller er ganske lav, især sammenlignet med den dosis, der gives i vaginalspermicidprodukter.

Potentielle ulemper ved spermicidalkondomer

Forskning indikerer, at N-9 ikke kun beskytter brugerne mod STD’er, men kan også øge risikoen for at indgå visse seksuelt overførte infektioner, især HIV. Forskere mener, at dette skyldes irritation af vaginale eller rektalvæv af N-9, hvilket kunne gøre det lettere for hiv at komme ind i kroppen. Fra og med 2008 kræver den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration producenter af alle produkter, der indeholder N-9, for at inkludere advarselssætninger, der informerer forbrugerne om manglen på STD-beskyttelse og den mulige øgede risiko for at indgå HIV-smitte fra en inficeret partner. Ud over vaginal Irritation, som kan forårsage brænding eller kløe, kan nogle mænd og kvinder være allergiske overfor N-9 eller latex. Spermicidalkondomer kan også øge risikoen for urinvejsinfektioner hos kvinder, ifølge en undersøgelse offentliggjort i “American Journal of Epidemiology.

Andre overvejelser

Beslutninger vedrørende præventionsvalg og beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner kan være udfordrende. Mens kondomer er en billig, bekvem og effektiv mulighed for STD-forebyggelse, kan du måske diskutere andre præventionsindstillinger med din sundhedsudbyder. For eksempel vælger mange kvinder at bruge hormonal prævention eller en lUD for forebyggelse af graviditet ud over at have deres partnere brug af kondom til STD-beskyttelse. Bedømt og revideret af: Tina M. St. John, M.D.